Terugblik 2016

AW Materieel, dé winnaar van de Cross-over Innovation Challenge 2016. Wij spraken Gert-Jan van Wieren, eigenaar van AW Materieel, om te vragen wat het winnen van de XIC-award hem gebracht heeft. Zij ontvangen de award voor de innovatieve wascontainer die zij ontwikkelden.

 

Wat was de reden dat je je vorig jaar hebt opgegeven voor de Cross-over Innovation challenge?
Het leek ons leuk om mee te doen aan een challenge! De vraag kwam via Edwin ter Burg, (Trade Office, Kennispoort) bij ons binnen en toen zijn wij erover na gaan denken. We waren erg vereerd dat we een kans maakten en erg benieuwd wat voor impact dit voor ons zou hebben.

 

Jullie werkten voor de wascontainer samen met onder andere AES technische groothandel en hogeschool Windesheim. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Met een aantal bedrijven werkten wij al veel langer samen. AES technische groothandel heeft voor ons een vaste waarde als toeleverancier. Wij werken altijd erg veel samen met onze toeleveranciers.
Deze samenwerking voor de AW Wascontainer met AES en hogeschool Windesheim vonden we een leuke mix. We gebruikten veel open communicatie en waren helder naar elkaar toe. Iedereen heeft een stukje waar hij of zij goed in is en gezamenlijk kwamen tot een mooie eindoplossing.

 

Wat heeft het winnen van de Cross-over Innovation Challenge je gebracht?
Het winnen van de Cross-over Innovation Challenge heeft ons vooral veel publiciteit opgeleverd. Niet alleen regionaal, maar ook landelijk. We zagen dat onze toeleveranciers en klanten dat erg leuk vonden. Voor hen was het een soort bevestiging dat ze een goed product gekocht hadden.

 

Heb je sinds het winnen van het XIC-award nog verder geïnnoveerd?
Ja, we hebben hulpstukken ontwikkeld om een ondergrondse container makkelijker uit de grond te tillen. Daarnaast is er van de AW Wasmachine inmiddels een 2.0 versie. Een nog betere versie. Voor de buitenstaander is hiervan niks te zien.

 

Welke tip zou je andere ondernemers die bezig zijn met een innovatie mee willen geven?
Vertrouw op je eigen eigenwijsheid en je oplossing! En ga altijd samen met je klanten/gebruikers in overleg, waar zijn zij naar op zoek? Je moet iets toevoegen waar de klant echt wat aan heeft en dit vormen tot een eenvoudig product.

 

Wat is het meeste verrassende dat de deelname aan het XIC heeft opgeleverd?
Dat je tijdens het XIC op het podium staat en dan ook nog eens wint is wel echt gaaf! Het was een soort erkenning voor AW Materieel. Leveranciers kwamen langs met taarten om ons te feliciteren. En we kregen zelfs reacties op het winnen van de Cross-over Innovation Challenge in het buitenland.

 

Bij de uitreiking van de innovatie-award van dit jaar zijn? Meld je dan aan via onze homepage.